Koophuis Hongarije Makelaardij

Waar wonen de meeste Nederlanders in Hongarije?

Tienduizenden Nederlanders en Belgen emigreren momenteel naar Hongarije. Redenen hiervoor zijn het gunstige belastingklimaat voor Nederlanders en Belgen, het nog betaalbare onroerend goed en het migratiebeleid van Hongarije tegenover immigranten uit het zuiden.

De meeste Nederlanders en Belgen tonen daarbij voorkeur voor plaatsen en regio's waar veel andere Nederlandstaligen zich bevinden. De reden is dat men de eerste weken na vestiging in het nieuwe thuisland er niet alleen voor wil staan. Een bij met name Nederlanders populaire plaats is Csemo (Midden Hongarije). Hier spreken veel mensen Nederlands en zelfs de website van de gemeente is deels in het Nederlands.

Nederlanders in Csemo
Als Nederlanders over Hongarije horen, dan denken ze dat er in Csemo de meeste Nederlanders wonen. Dit is niet waar. In de omgeving van Csemo wonen ongeveer 500 Nederlandstalige families, waarvan ongeveer 150 in Csemo. Dit is gebleken uit een onderzoek van 2008. Uiteraard wonen er elders in Hongarije nog veel meer Nederlanders.

Aantal Nederlandstaligen in Hongarije
In de omgeving van Csemo, Nagykoros, Lajosmizse, Cegled wonen ongeveer 500 Nederlandstalige families. Ook woonden er een paar honderd families in het Noordoosten in de omgeving van Eger. Maar in het zuidwesten van Hongarije, in de Hongaarse provincies Baranya, Tolna en Somogy wonen er in 2008 ongeveer 10.000. Dit aantal is in de afgelopen tien jaar toegenomen. Uitgaande van schattingen gemaakt op basis van koop en verkoop van huizen en het aantal ondernemingen (o.a. aanbod vakantiehuizen) is dat aantal nu verdubbel. De eerdere studies zijn gebaseerd op Nederlandse en Vlaamse achternamen, dus het exacte aantal Nederlanders en Belgen is niet bekend. Dit zou nu nog wel eens rond de 50.000 of 100.000 kunnen zijn in 2019.

Nederlanders in Zuidwest Hongarije
Andere plekken waar veel Nederlanders en Belgen zich in het verleden gevestigt hebben zijn:
  • Omgeving Igal - Várong (Zuidwest Hongarije);
  • Simontornya (Zuidwest Hongarije);
  • Siófok (Balaton, Zuidwest Hongarije);
  • Omgeving Szigetvár (Zuidwest Hongarije);
  • de Valleienstreek (Zuidwest Hongarije).
Dit zijn plekken in het zuidwestelijk gedeelte van Hongarije, ten zuiden van het Balaton en ten oosten van de Donau, in de provincies Baranya, Tolna en Somogy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u relevante informatie, suggesties of vragen? Laat hier uw reactie achter.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.